szülészeti műhibák

Bármely orvosi szakmánál előfordulhat, de a szülészet területén peresítik leggyakrabban a feltételezett orvosi műhibát Magyarországon. Az egyik leggyakoribb hiba alapja, hogy nem ismerik fel kellő időben a magzati veszélyállapotot, elmulasztják a császármetszést vagy késve állítják fel a javallatát, melynek következtében oxigénhiányos károsodással születik a baba, vagy akár a magzat halála is bekövetkezhet.

A várandósgondozás körében a magzati fejlődési rendellenességek felismerésének az elmulasztása a leggyakrabban peresített műhiba. Pl. a Down kór, a végtagfejlődési rendellenességek, a nyitott hátgerinc a terhességi UH vizsgálatokkal és más diagnosztikus módszerekkel viszonylag jó eséllyel kiszűrhetők, de a vizsgálatok soha nem nyújtanak 100 %-os találati biztonságot. Ha a negatív leletek ellenére születik egy ilyen gyerek, a szülőkben érthetően felmerül az orvosi hiba lehetősége. Valójában a legtöbb esetben gondos orvosi ténykedés mellett marad el a rendellenesség felismerése, sok esetben azonban orvosi hanyagság vagy kellő szakmai tudás ill. tapasztalat hiánya az ok. Egy esetleges per kimenetele alapvetően az orvosi dokumentációtól függ. Szoros szakmai előírások szabályozzák ugyanis, hogy a várandósság idején mely időszakban milyen vizsgálatokat kell elvégezni. Ha ezen vizsgálatokat az orvos nem kellő alapossággal, ill. időpontban végzi el, a dokumentáció hiányos vagy a kismama tájékoztatása elégtelen, az a felelősség alapja lehet.

Ha a terhességi ultrahangon az orvos nem lát eltérést egy vizsgált magzati szervnél, de e szerv vizsgálatának tényét és a látottakat nem rögzíti a leleten, a bírói gyakorlat – felvétel hiányában – a vizsgálat elmulasztását vélelmezi. Ekkor nem lehet sikeres az egészségügyi intézmény hivatkozása a vizsgálómódszer pontatlanságára, a vizsgálat elmaradása a felismerés esélyét vette el.

A kismamát hangsúlyosan tájékoztatni kell az egyes vizsgálómódszerek precizitásáról, további – adott esetben nem kötelező – további vizsgálatok lehetőségéről is.  A kellően informált páciens maga döntheti el, hogy kíván-e még tenni valamit a gyermeke egészségéről való meggyőződés érdekében.