Stephen Hawking volt ápolóját eltiltották a munkája gyakorlásától

Eltiltották a munkája gyakorlástól Stephen Hawkingot egykoron gondozó ápolónőt. Nem volt meg a szükséges képzettsége, az általa nyújtott ápolás nem volt megfelelő.

Az ápolónő – többek között utoljára 2013 és 2016. márciusa között dolgozott a világhírű elméleti fizikus mellett. Az nem derült ki a sajtóból, hogy a mulasztás pontosan miben nyilvánult meg, s az sem, hogy annak bármely köze van-e a beteg halálához.  Stephen Hawking 2018. márciusában halt meg, azaz ekkor már 2 éve nem a felfüggesztett ápolónő gondozta. A történtekről megjelent híradások főcímei alapján azt várnánk, hogy az ápolási hiányosságok összefüggésben állnak a magatehetetlen tudós halálával. Valójában azonban ilyenről nincs szó, vagy legalábbis nincs jelenleg erre utaló semmilyen nyilvánosságra hozott adat. Mindenesetre furcsa, hogy a korábbi ápolót alkalmazó Cambridge-i egyetem nem ellenőrizte kellő alapossággal felvételkor az ápoló képzettségét.

Hawking amiotrófiás laterálszklerózisban (ASL) szenvedett. 21 éves korábban állapították meg a betegséget, akkor az orvosok 2 évet jósoltak neki, de több mint 50 évvel túlélte a „halálát”