HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK, DR. PETRÁSSY MIKLÓS ÍRÁSAI

További írások az ORVOSI MŰHIBA PORTÁLON www.orvosimuhibaugyved.hu 

Kassák Lajos halála – esetleges műhiba mai szemmel

Dr. Czeizel Endre a KORTÁRS c. folyóirat 2001. novemberi számában Kassák Lajos családfájának és betegségeinek értékelése címmel írt tanulmányt, melyben a költő, író halálának körülményeit is elemzi. A halált léprepedés okozta, mely valószínősíthetően röntgenvizsgálatkor alkalmazott túlzott hasi nyomás következménye volt. Felesége panaszt tett a feltételezett gondatlanság miatt, de a pártkórház elleni fellépés akkor sikerre nem vezethetett. Ha a történtek idejére (1967) visszavetíthetnénk a mai bírói gyakorlatot, és a jelenleg hatályos jogszabályokat, a vizsgálat talán más eredményre vezetne …

/A teljes cikk olvasásához kattintson a címre, vagy a képre/

Háziorvosi műhiba – véralvadásgátlás hiánya

A kórházi zárójelentések a betegnek és a háziorvosnak is szólnak. Meghalt egy Down-kóros fiatalember, mert a műtétjét követő kötelező véralvadásgátló kezelést a hazabocsátását követően a háziorvos nem folytatta. Alsó végtagi visszérrögösödés, következményes tüdőembólia alakult ki, a hirtelen rosszullét miatt kihívott mentősök már nem tudtak segíteni. A lezárult büntetőperben az orvos felelősségét csak a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének alapesetében állapították meg, a halálos következményért nem. Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos orvosi és jogi kommentárja.

Orvosi műhiba a „rokkantosítás” során

Régebben rokkantsági nyugdíjat, 2012. évtől megváltozott munkaképességűek ellátását kapják a meghatározott mértékű egészségkárosodásban szenvedők. A jogosultságról részben orvosokból álló bizottság véleménye alapján születik meg a döntés. Bár a sérelmes döntés ellen adott a jogorvoslati út, de számos betegben felmerül, vajon lehet-e valamely igényt a téves döntést hozó (szerintük „műhibát vétő”) orvosok ellen érvényesíteni.